top of page

Nostaljik Bir Yolculuk: Retro Mobilya Modelleri



Günümüzde oldukça popüler olan ve geçmişe duyulan özlem olarak ifade edilen retro akımın inceliklerini, dekorasyon uygulamalarına dair detayları inceledik.

Geçmiş dönemlere öykünüyorsanız ve evinize bu minvalde stilize bir hava katmak istiyorsanız retro dekorasyonun inceliklerini keşfetmelisiniz. Son dönemlerde giderek daha fazla kişiyi etkisi altına alan retro dekorasyon akımı, 1950-1980 yılları arasında kullanılan aksesuarların, mobilyaların ve tasarım ruhunun günümüzdeki yansımasını teşkil ediyor.

Özenli bir şekilde dizayn edilen retro dekorasyon unsurları evlere farklı bir hava katabilir ve sizin için özgün bir tarz ifade edebilir. Ancak ‘retro’ ve ‘vintage’ kavramları birbirine sıkça karıştırılıyor. Retro akımını, dekorasyonunu ve vintage ile arasındaki farkları anlattığımız yazımızı okumaya ne dersiniz? Haydi nostaljik bir yolculuğa çıkalım.

Retro Nedir?

Öncelikle ‘vintage’ terimini açıklayalım. Vintage kavramı geçmiş dönemlerde şarap ile ilişkilendirilmiş ve “bir mevsimde toplanan üzümler” anlamına gelen Fransız 'vendage' kelimesinden türetilmiştir. Bir nesnenin, eşyanın ya da parçanın vintage olarak nitelendirilmesi için eskiye ait bir dönemin ruhunu mutlak surette yansıtması gerekir.

Retro ise vintage görünümüne sahip yeni nesneler ve parçaların ön planda olduğu bir stili ifade eder. Yani retro vintage’ın bir alt kolu gibidir. Bir ürünün retro olabilmesi için yıllanmasına gerek yoktur. Eski bir görünüme sahip yeni tasarımlar, dekorasyonlar retro olarak değerlendirilebilir. Aradaki ince ayrımı bilirseniz dekoratif bir koltuk takımı, çalışma masası ya da Tv ünitesi seçerken çok daha bilinçli şekilde karar verebilirsiniz. Retro tarzı Ataköy Projesi’nin iç tasarımı ve renk tonlarıyla muhteşem bir uyum içerisinde olacaktır.

Retro Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Retro dekorasyon geçmişe yönelik bir dekorasyon tarzı olduğu için aksesuarlarda buna dikkat etmek gerekiyor. Özellikle salonunuzda eskitilmiş detaylara ve formlara sahip aksesuarları tercih etmelisiniz. Eskitilmiş objeler, heykeller retro salonlarda muhakkak bulunması gereken ürünlerdir.

Retro dekorasyonlarda sıkıcılıktan uzak eğlenceli bir tarz olması beklenir. Bu nedenle 'patchwork' battaniyeler ve canlı renkteki yastıklar da ortama retro bir hava katar. Mobilya seçimi açısından günümüzde hala 70’lerin ve 80’lerin dönemlerine dair bir eğilim olsa da, siz daha da geriye gidibelirsiniz. Renkli pop kültürü çekiciliğine sahip klasik görünümlü mobilyalarla şık, nostaljik ve retro tarz bir trend yakalayabilirsiniz.

-Aydınlatma

Evinizin retro stiline uygun olmasını sağlayacak temel detaylardan birisinin aydınlatmalar olduğunu belirtmekte fayda var. Basit ve organik dizayna sahip etkili aydınlatma parçaları kullanarak ambiyansınızı retro şekilde farklılaştırabilirsiniz.

Vintage mobilya açısından abajurların yeri özeldir. Abajurların özellikle 1970'li yılların olmazsa olmazlarından olduğunu belirtmek lazım. Evinizin içerisinde loş bir ortam yaratmak retro bir etki sağlamak açısından size yardımcı olacaktır.

-Duvar Aksesuarları

Monoton duvar tasarımlarından kurtulmak için canlı duvar kağıtları ya da duvara monte raflar kullanabilirsiniz. Ancak duvar kağıdı tercihinde bulunurken renk karmaşası yaratmamak adına mobilya seçimlerinizi dikkatli biçimde yapmalısınız. Raf tercihinde bulunursanız ise kullanacağınız objelerin, nesnelerin küçük boyutlarda olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca yaşam alanlarının daha çok benimsenmesi açısından ev dekorasyonunda idol sanatçıların eserleri de duvarlarda kullanılabilir.

-Mobilya Etkisi

Retro tarzında frapanlıktan uzak durulduğu için mobilya tercihlerinde sade bir görünüm hakimdir. Zıt renkleri bir arada kullanabilirsiniz ve evinizde bir kontrast yaratabilirsiniz. Koltuk üzerinde bulunan renkli şallar, otantik kilimler, sürgülü dolaplar, eskitilmiş tabure ve sehpalar retro trendi açısından dikkat geçici mobilyalar arasındadır.

Ayrıca büyük aynalar kullanarak alanınızı daha ferah göstermeniz mümkündür. Ayrıca büyük aynalar kullanarak alanınızı daha ferah göstermeniz mümkün. Renkli perde ve eski stilde buzdolabı kullanımı ile de son derece eğlenceli ve retro bir ortam yaratabilirsiniz.

Commentaires


bottom of page